Παιδική Παχυσαρκία

 Τι είναι Παιδική Παχυσαρκία; Ποια παιδιά θεωρούνται παχύσαρκα;

Μιλώντας για παιδική παχυσαρκία το πρώτο που μας έρχεται συνήθως στο μυαλό είναι κάποιο πολύ παχύ παιδί. Επειδή η εικόνα του παχύσαρκου παιδιού ταυτίζεται με αυτή του χοντρού παιδιού πολλοί γονείς συνειδητοποιούν την κατάσταση αρκετά αργά.

Πότε θεωρείται ένα παιδί παχύσαρκο; 
Παχύσαρκο δεν είναι το παιδί που δεν έχει διαστάσεις μοντέλου!
Ένα παιδί που αναπτύσσεται, αυξάνει όχι μόνο το βάρος του αλλά και το ύψος του. Για αυτόν τον λόγο υπάρχουν οι καμπύλες ανάπτυξης τις οποίες συμβουλεύονται οι παιδίατροι για να ελέγξουν το βάρος του παιδιού σας σε σχέση με το ύψος και την ηλικία του.
Υπάρχουν κάποια περιθώρια βάρους στα οποία μπορεί να κινηθεί ένα παιδί και να μην είναι παχύ. Αυτό θα εξαρτηθεί από την ηλικία, το ύψος, το φύλλο και το σωματότυπo του…
Παχύσαρκο είναι το παιδί που έχει τουλάχιστον 10% επιπλέον βάρος από αυτό που συνιστάται για το ύψος και την ηλικία του…

Είναι συγκλονιστικό το ποσοστό που δίνουν οι ειδικοί για τα παχύσαρκα παιδιά. Το 25- 55% θα παραμείνει παχύσαρκο και στην ενήλικη ζωή του.

 

Είναι η παχυσαρκία ασθένεια;
Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η παχυσαρκία θεωρείται ασθένεια με σοβαρές επιπτώσεις στον οργανισμό.

Ασθένεια είναι καθετί που δυσκολεύει την καθημερινότητα μας, επιβαρύνει την υγεία μας και μικραίνει την διάρκεια ζωής. Η παχυσαρκία συγκεντρώνει όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά!
Ένα παιδί που δεν κινείται, σε συνδυασμό με ανθυγιεινή διατροφή μπορεί να θεωρείται παχύσαρκο ενώ δεν του φαίνεται (π.χ. όταν δεν έχει αναπτύξει αρκετούς μυς σε σύγκριση με το ποσοστό λίπους).

Επιπτώσεις Παχυσαρκίας
Πιο συγκεκριμένα, παιδιά με αυξημένο βάρος σύμφωνα με μελέτες μπορεί να αντιμετωπίσουν κάποια από τα εξής προβλήματα:
  • Υψηλή πίεση, διαβήτη τύπου2, υψηλά επίπεδα χοληστερίνης, με αποτέλεσμα καρδιολογικά προβλήματα. Αυτό σημαίνει πως ένα μακροχρόνια υπέρβαρο παιδί εκτίθεται μακροπρόθεσμα και σε παθήσεις της καρδιάς.
  • Προβλήματα στις αρθρώσεις και στα κόκαλα από το βάρος που τους «ζητείται» να σηκώσουν.
  • Δυσκολίες στον ύπνο, με συνέπεια να ξυπνούν κουρασμένα.
  • Δυσκολία στην αναπνοή (π.χ λαχάνιασμα) και άρα δυσκολία στο να ασχοληθούν με δραστηριότητες όπως γυμναστική, παιχνίδι, τρέξιμο κ.τ.λ
  • Επιβαρύνεται το συκώτι και η χολή
  • Η παχυσαρκία μπορεί να προκαλέσει αστάθεια στον κύκλο της εμμηνορροϊκής περιόδου.

Πως παχαίνει ένα παιδί;

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι που μπορούν να οδηγήσουν ένα παιδί στην παχυσαρκία.
Η πιο…απλή εξήγηση -από την στιγμή που έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο κάποιας άλλης ασθένειας- είναι πως το παιδί προσλαμβάνει μεγαλύτερη ποσότητα ενέργειας από αυτή που καταναλώνει, με αποτέλεσμα αυτή να αποθηκεύεται ως λίπος.
Ακόμη και στην περίπτωση που οι γονείς είναι υπέρβαροι, αυτό που θα συμβάλλει στην σωστή ανάπτυξη του παιδιού είναι τελικά οι διατροφικές συνήθειες και γενικότερα το…lifestyle που θα υιοθετήσει η οικογένεια.

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής «παρέχει» στα παιδιά μια πληθώρα από τροφές που πολλές φορές δεν προσφέρουν τίποτε απολύτως στην ανάπτυξή τους. Τα παιδιά, ακόμη και οι γονείς, είναι ελλιπώς ενημερωμένα για θέματα διατροφής και αυτό σε συνδυασμό με πολύ «καθισιό», οδηγεί στην παχυσαρκία.
Δεν υπάρχουν πολλοί ελεύθεροι χώροι πια για αθλοπαιδιές όπως παλαιότερα, και έτσι τα παιδιά έχουν βρει διεξόδους σε ηλεκτρονικά παιχνίδια που τα καθηλώνουν στην καρέκλα.

Από το σπίτι ξεκινάνε οι σωστές διατροφικές συνήθειες οι οποίες πρέπει να υποστηρίζονται και στον χώρο του σχολείου.
Πολλοί γονείς (κουβαλώντας κακές συνήθειες και οι ίδιοι) μεταφέρουν στα παιδιά κάθε είδους επιλογές διατροφής χωρίς να γνωρίζουν τις μακροχρόνιες επιπτώσεις.
Τα παιδιά έτσι αποκτούν λανθασμένη αντίληψη για την τροφή και την σχέση τους με αυτή… Τα κυλικεία των σχολείων πολλές φορές δεν δίνουν καν την επιλογή για «σωστές» τροφές και παράλληλα δεν υπάρχει κάποιος συστηματικός φορέας ενημέρωσης.

Η κληρονομικότητα δεν παύει να παίζει έναν ουσιαστικό ρόλο στον τρόπο που το σώμα του καθενός αποθηκεύει και καταναλώνει ενέργεια χωρίς όμως αυτό να είναι καθοριστικός παράγοντας.Σχόλια