Αντιμετώπιση Παιδικής Παχυσαρκίας

Παιδική παχυσαρκία - Αντιμετώπιση της παχυσαρκίας

Για να αντιμετωπιστεί η παιδική παχυσαρκία ή να βοηθηθεί ένα παχύσαρκο παιδί ή έφηβος, χρειάζεται πρώτα από όλα η συμβολή και η συνεχής παρακολούθηση από ειδικό.

Εάν το παιδί είναι μικρό, μπορεί ο ίδιος ο παιδίατρος να σας καθοδηγήσει ή να σας παραπέμψει σε κάποιον διατροφολόγο. Βεβαιωθείτε ότι πρόκειται πραγματικά για παιδί με αυξημένο βάρος που χρειάζεται βοήθεια...

Υπάρχουν γονείς που ακόμη και εάν δεν υπάρχει πραγματικό πρόβλημα, δημιουργούν άγχος στο παιδί για απώλεια βάρους. Ο γιατρός θα κρίνει εάν το παιδί είναι παχύσαρκο και φυσικά ανάλογα με την ηλικία του και την καμπύλη ανάπτυξης του.

Για τους εφήβους κυρίως, μην αμελείτε το κομμάτι που αφορά στην ψυχολογία τους μιας και που είναι ένας σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει και επηρεάζεται από το βάρος.
  • Ακολουθείστε μεθόδους που δεν βλάπτουν την ανάπτυξη του παιδιού. Πρέπει μαζί με την αλλαγή στην διατροφή και τον έλεγχο του βάρους να ελέγχετε και το ύψος του.
  • Η θερμιδική πρόσληψη πρέπει να είναι τέτοια που να μην αποκλείει σημαντικά συστατικά για την ανάπτυξή του. (π.χ βιταμίνες, πρωτεΐνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία)
  • Ανάλογα με την ηλικία του παιδιού πρέπει να του γίνει κατανοητό γιατί πρέπει να αλλάξει τις συνήθειές του. Δεν θα έχετε κανένα όφελος και καμιά συνεργασία από πλευράς του αν το βάλετε σε μια διαδικασία χωρίς να ξέρει το γιατί…
  • Φυσικά η αλλαγή στις διατροφικές του συνήθειες είναι κάτι για το οποίο θα φροντίσετε εσείς. Αυτό προϋποθέτει χρόνο και κόπο. Είναι καλύτερα να είστε προετοιμασμένοι για αυτό.
  • Αν υπάρχουν κι άλλα παιδιά στην οικογένεια είναι σημαντικό να φροντίσετε ώστε στο τραπέζι να μην γίνετε αντιληπτή η διαφορετική μεταχείριση. (πχ μην σερβίρετε παγωτό για επιδόρπιο αν δεν μπορεί να το φάει το ένα παιδί)
  • Προσθέστε πολύ φαντασία στον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζετε ένα γεύμα αλλά και στο πως το μαγειρεύετε. Είναι γνωστό πως τα παιδιά βαριούνται εύκολα και δεν πρόκειται να συνηθίσουν στην ιδέα του να τρώνε μόνο ψητά και νερόβραστα φαγητά! Ξεκινήστε με αλλαγές στον τρόπο ψησίματος (καταργήστε το τηγάνι), αποκλείστε περιττά σνακ, φροντίστε να σερβίρονται τα λαχανικά με όμορφο τρόπο (άλλωστε έχουν τόση ποικιλία χρωμάτων).
  • Η «θεραπεία» πρέπει να περιλαμβάνει αλλαγές όχι μόνο στην διατροφή αλλά και γενικότερα σε συνήθειες της καθημερινότητας όπως αύξηση της αθλητικής δραστηριότητας .
  • Συνεχίστε να ελέγχετε το βάρος του παιδιού και μην επαναπαύεστε όταν έρθει το επιθυμητό αποτέλεσμα..

 Οι προσπάθειες για την απώλεια του περιττού βάρους δεν πρέπει να είναι γρήγορες ούτε εξαιρετικά απαιτητικές γιατί ειδικά ένα παιδί δεν θα τις αντέξει… 
Δεν πρόκειται για ένα θέμα που αντιμετωπίζεται μονοδιάστατα. Χρειάζονται αλλαγές στην συμπεριφορά και στον τρόπο ζωής. Διαφορετικά αν το παιδί «επιστρέψει» στις παλιές του συνήθειες θα πάρει πίσω και τα χαμένα κιλά…
Η καλύτερη στήριξη σε ένα παχύσαρκο παιδί και η εγγύηση για μακροχρόνια αποτελέσματα είναι να του δείχνετε την αγάπη σας και να βλέπει την έμπρακτη πίστη σας στην σωστή διατροφή και στην άσκηση…

Οι Διαιτολόγοι- Διατροφολόγοι της BeautySpirit.gr με ειδίκευση και εμπειρία στη παιδική παχυσαρκία μπορούν να βοηθήσουν εσάς και το παιδί σας να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά την παχυσαρκία.

Πηγή: www.paidorama.com

Σχόλια