Η επίδραση του κρύου στο δέρμα

Όταν σκεφτόμαστε ή συζητάμε για το χειμώνα και για το κρύο, το μυαλό μας ανατρέχει σε όμορφες εικόνες θαλπωρής και ζεστασιάς, σε λαμπερές και γιορτινές στιγμές. Μια δεύτερη ίσως πιο προσγειωμένη και ρεαλιστική σκέψη, είναι οι χαμηλές θερμοκρασίες και η πιθανότητα να αρρωστήσουμε και να ταλαιπωρηθούμε περνώντας κάποιες ημέρες στο κρεβάτι. 

Το βέβαιο είναι ότι δεν αναρωτιόμαστε -τουλάχιστον συχνά- ποιες μπορεί να είναι οι επιπτώσεις του κρύου στην επιδερμίδα μας και στην όμορφη, υγιή εμφάνιση μας.

Είναι γεγονός ότι το κρύο μπορεί να επηρεάσει την όψη του δέρματός μας σε πολλά επίπεδα. Οι κυριότεροι παράγοντες που «επιτίθενται» στο δέρμα μας κατά τη διάρκεια το χειμώνα είναι:
- Η χαμηλή θερμοκρασία, η οποία σε συνδυασμό και με τον ψυχρό αέρα προκαλεί εκτεταμένη απώλεια ύδατος από τις στιβάδες του δέρματος και οδηγεί στην αφυδάτωση.
- Η υγρασία της ατμόσφαιρας, τα ανεπιθύμητα αποτελέσματα της οποίας εντοπίζονται κυρίως στα μαλλιά μας όταν επιθυμούμε να τα ισιώσουμε, ωστόσο μπορεί να επηρεάσει και το δέρμα.
- Η εναλλαγή θερμού – ψυχρού, που συμβαίνει αρκετά συχνά στη διάρκεια της ημέρας καθώς κινούμαστε από κλιματιζόμενους χώρους σε μη κλιματιζόμενους και αντίστροφα, ταλαιπωρεί το δέρμα μας. Επιπρόσθετα, ο κλιματισμός (ειδικά σε μικρούς κλειστούς χώρους) ανακυκλώνει τη σκόνη και ξηραίνει τον αέρα, γεγονός που οδηγεί το δέρμα σε κατάσταση «ασφυξίας».
- Οι διάφορες ασθένειες οι οποίες εμφανίζονται ή εντείνονται κυρίως κατά τη διάρκεια του χειμώνα όπως οι ιώσεις, η γρίπη, ορισμένες δερματίτιδες, ευθύνονται για την εμφάνιση ενός δέρματος μη υγιούς, θαμπού, χωρίς λάμψη και ζωτικότητα.

Σημεία προσοχής
Τα αρνητικά αποτελέσματα των παραπάνω παραγόντων εντοπίζονται τόσο στο πρόσωπο όσο και στο υπόλοιπο σώμα μας. Στο μεν πρόσωπο κάποια από τα πρώτα σημάδια είναι το ξεφλούδισμα της μύτης και το «σκάσιμο» των χειλιών. 
 
Επιπροσθέτως η αφυδάτωση που όπως είδαμε σχετίζεται άμεσα με το κρύο, αποτελεί μια από τις κύριες αιτίες εμφάνισης και αύξησης του βάθους και της έντασης των ρυτίδων. 

Έτσι, όταν δεν ενυδατώσουμε σωστά και τακτικά το δέρμα μας είναι πιθανόν να αισθανθούμε «τράβηγμα» του δέρματος μετά το μπάνιο ή μετά τον καθαρισμό του προσώπου με αφρώδη καθαριστικά, «τσούξιμο» κατά την εφαρμογή ενυδατικής κρέμας, μπορεί να έχουμε επιδερμίδα με λεπτή, εύθραυστη όψη και τραχεία, λεπιδωτή υφή και τέλος μπορεί να διαπιστώσουμε ότι οι ρυτίδες και οι γραμμές έκφρασης φαίνονται και είναι εντονότερες από πριν.

Ένα συχνό λάθος που γίνεται όταν προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε την αφυδάτωση είναι ότι χρησιμοποιούμε εξαιρετικά λιπαρά προϊόντα, γεγονός που αρκετές φορές οδηγεί σε εμφάνιση φαγεσόρων, φλυκταινών ακόμη και κύστεων, δηλαδή στη γνωστή «ακμή από καλλυντικά».

Ένα ακόμη στοιχείο που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι οι επιδράσεις του ήλιου στο δέρμα μας. Στην χώρα μας καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου οι ημέρες με ηλιοφάνεια είναι αρκετές και επομένως η ηλιακή ακτινοβολία και οι επιδράσεις της διόλου αμελητέες. 

Στο σώμα μας, το πρώτο σημείο που επιτίθεται το κρύο είναι τα χέρια μας καθώς είναι διαρκώς εκτεθειμένα σε αυτό, ταυτόχρονα όμως και σε άλλους παράγοντες όπως τα απορρυπαντικά, τα καθαριστικά και άλλους.
Έτσι η επιφάνεια των χεριών εμφανίζεται ξηρή, λεπτή, ερεθισμένη, απολεπισμένη, ενώ πολλές φορές εμφανίζονται ακόμα και ανοίγματα στο δέρμα, πληγές που δεν επουλώνονται εύκολα και προκαλούν πόνο.

Ωστόσο η αφυδάτωση κάνει την εμφάνιση της και στο υπόλοιπο σώμα, σε σημεία όπως τα πόδια, η πλάτη, η κοιλιά. Η κύρια αιτία είναι ότι το χειμώνα σε αντιδιαστολή με το καλοκαίρι, παραλείπουμε να περιποιηθούμε αυτά τα σημεία του σώματος κυρίως επειδή τα καλύπτουμε ή επειδή -λανθασμένα- θεωρούμε ότι δε χρειάζεται. 

Επιπλέον, το μπάνιο με πολύ ζεστό νερό υποβοηθάει τη χαλάρωση των ιστών ειδικά σε σημεία όπως το στήθος και οι γλουτοί.

Φροντίδα
Το ερώτημα που τίθεται, εύλογα είναι πως θα αντιμετωπίσουμε όλες αυτές τις επιπτώσεις του κρύου στο δέρμα μας. Ακολουθούν ορισμένες πρακτικές, καθημερινές συμβουλές για τη φροντίδα του προσώπου και του σώματος


- Ενυδατώνουμε συχνά τα χείλη μας με τα κατάλληλα λιπ-στικ ή κρέμες χειλιών.
- Ενυδατώνουμε τακτικά το δέρμα μας ανάλογα με το τύπο και τις ανάγκες του.
- Χρησιμοποιούμε προϊόντα καθαρισμού (ειδικά όσον αφορά στο πρόσωπο) που δεν αφυδατώνουν το δέρμα.
- Δεν κάνουμε απολέπιση (peeling) συχνότερα από μια φορά την εβδομάδα.
- Χρησιμοποιούμε αντηλιακό ανάλογα με το φωτότυπό μας ή χρησιμοποιούμε ενυδατική κρέμα με αντηλιακή προστασία (SFP 8-15). Αντιμετωπίζουμε τις πανάδες -αν υπάρχουν- με ειδικά προϊόντα, μόνο το χειμώνα και ποτέ το καλοκαίρι
- Ενυδατώνουμε τα χέρια μας πολλές φορές την ημέρα με κρέμες χεριών ώστε να μη «σκάσουν» και τα προστατεύουμε με γάντια.
- Φοράμε ρούχα που δεν ερεθίζουν το δέρμα
- Πίνουμε αρκετό νερό, ακολουθούμε ένα διαιτολόγιο πλούσιο σε φρούτα και λαχανικά, αποφεύγουμε το τσιγάρο και το αλκοόλ, ενισχύουμε (όταν χρειάζεται) τον οργανισμό μας με βιταμίνες, άλλωστε και για το δέρμα μας είναι απαραίτητες.
- Αποφεύγουμε το πολύ ζεστό μπάνιο. Εναλλακτικά ξεκινάμε με μετρίως ζεστό νερό και σταδιακά μειώνουμε τη θερμοκρασία. Έτσι αποφεύγουμε τη χαλάρωση.


Πηγή: diatrofi.gr / www.mylady.gr

Σχόλια