Εγώ μάλλον έχω δυσανεξία ...στο τεστ δυσανεξίας & η απαγόρευσή του!!!

Τα τεστ δυσανεξίας είναι πολύ δημοφιλή τόσο στη χώρα μας, όσο και σε όλο τον κόσμο. 
Γίνονται με αιμοληψία, λήψη άλλων σωματικών υγρών ακόμα και με ράβδο όπως είχε παρουσιαστεί από γνωστή εκπομπή πριν μερικά χρόνια. Χρησιμοποιώντας πειθώ και δήθεν επιστημονικά δεδομένα, οι “ειδικοί” πείθουν τον κόσμο ότι αυτό είναι το μυστικό για την απώλεια βάρους και όλες οι άλλες προσπάθειες απώλειας απέτυχαν γιατί αγνοούσαν την καταστροφική επίδραση που έχουν κάποιες τροφές στο σώμα μας.

Φυσικά τίποτα από αυτά δεν ισχύει. Τι είναι πραγματικά η τροφική δυσανεξία;

Τροφική δυσανεξία είναι η διαταραχή της φυσιολογίας του οργανισμού μετά από την κατανάλωση κάποιου διατροφικού συστατικού λόγω κάποιου προβλήματος στον μεταβολισμό του. Οι πιο διαδεδομένες δυσανεξίες είναι αυτή στη λακτόζη (το σάκχαρο του γάλακτος) και στη γλουτένη (πρωτεΐνη των δημητριακών) που προκαλούν φούσκωμα, αέρια, συσπάσεις του πεπτικού σωλήνα και γαστρεντερικές διαταραχές και κακή θρέψη, αναιμία και απώλεια βάρους αντίστοιχα. Οι πιο κοινές λοιπόν δυσανεξίες δεν προκαλούν  σε καμία περίπτωση πρόσληψη βάρους.

Όσο για τις τροφικές αλλεργίες που είναι πιθανόν να υπάρχουν, τα συμπτώματά τους συμπεριλαμβάνουν ακμή, φλεγμονή, γαστρεντερικές διαταραχές κ.ά., αλλά όχι πρόσληψη βάρους.

Γιατί έχουν αποτέλεσμα; 

Αποτέλεσμα έχουν γιατί ουσιαστικά αποκλείουν κάποιες τροφές από το διαιτολόγιο. Π.χ. όταν αφαιρούνται από το διαιτολόγιο ψωμί, ζυμαρικά, φρυγανιές, μπισκότα, το αλκοόλ, τα αναψυκτικά και άλλα τρόφιμα που είναι συνηθισμένος να καταναλώνει κάποιος, δεν αντικαθιστούνται πάντα πλήρως με κάτι άλλο και η απώλεια βάρους είναι αναμενόμενη.

Συνοψίζοντας, το τεστ δυσανεξίας δεν μετράει ούτε τις πραγματικές δυσανεξίες, ούτε τις τροφικές αλλεργίες, καταστάσεις που έτσι κ αλλιώς δεν σχετίζονται με πρόσληψη βάρους και παχυσαρκία. 

ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΤΕΣΤ ΔΥΣΑΝΕΞΙΑΣ

Στο έγγραφο της φωτογραφίας φαίνεται απόφαση του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σχετικά με το τεστ δυσανεξίας. Σύμφωνα με αυτή, η χρήση του απαγορεύεταιμέχρι να υπάρξει απάντηση από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας.
 Όσο για αυτή την απάντηση, καμία αγωνία δεν έχουμε. Η "επιστημονικότητα" του τεστ αυτού έχει αναλυθεί εδώ.

Πηγή: Μελαδάκη Δήμητρα, Διαιτολόγος - Διατροφολός του BeautySpirit.gr, www.beautyspirit.gr

Σχόλια